Veldig viktig at du sjekker deg!

Veldig viktig at du sjekker deg!
av Jørn Wad

Det er veldig viktig at du sjekker deg. Selv var jeg på sommerferie da jeg oppdaget en føflekk bak kneet som hadde begynt å vokse. Med en gang jeg kom hjem, fikk jeg den fjernet og undersøkt, og det viste seg å være kreft.

Aase Herø var i 20-årene da hun lett til sinns dro på sommerferie uten en bekymring i verden. Oppdagelsen hun gjorde på turen, fikk verden hennes til å rase sammen. Til å begynne med. Men så oppdaget hun den gode hjelpen hun kunne få, og hvor viktig det er å ha et bevisst forhold til seg selv, kroppen sin og ikke minst å kjempe mot sykdommen. Nå er hun kreftfri, og ser lyst på fremtiden igjen.

Vokste kraftig

– Jeg sier til alle jeg snakker med om dette, at de må sjekke kroppen sin jevnlig. Du tror kanskje at du gjør det, men hvem ser seg selv bak kneet jevnlig, liksom? Da jeg oppdaget føflekken som vokste og endret farge, var jeg som sagt på sommerferie i utlandet, og jeg ble jo litt urolig, men ventet til jeg kom hjem med å gjøre noe med det. Man reiser jo ikke hjem i et slikt tilfelle.

– Men da du vel var hjemme, skjedde ting raskt?
Ja, det ble jo først å fjerne den, og etter etpar uker kom beskjeden om at det var kreft. 15 måneder seinere ble jeg skannet, og da fant man en liten «klinkekule» i lymfekjertlene lysken min. Jeg er medlem hos Volvat, og de undersøkte meg godt. Det bar rett til Radiumhospitalet for videre behandling, for føflekk-kreften min hadde altså rukket å spre seg. Dermed «skrelte» de alle lymfene i lysken, og det er i grunnen det man har å tilby. Så var det tid for «immunterapi», som vil si at man «booster» immunforsvaret, slik at kroppen selv kan være med på kampen mot kreften, forklarer hun.

Gikk bra

– Behandlingen gikk bra?
Ja, heldigvis. Jeg ble erklært kreftfri, og nå går jeg til CT skanning hver 3. måned. Det skal jeg holde på med i 5 år for å forsikre meg om at jeg ikke får tilbakefall. Det er nå 2 år siden jeg startet med dette, så jeg har 3 år igjen. Jeg var syk i perioden 2014-2016, og midt oppe i det hele gjennomgikk jeg også en graviditet. Det var ganske så hektisk i en periode, og veldig mye følelser i sving. Men altså: Heldigvis gikk det bra.

– Hvordan takler du dette nå om dagen?
Akkurat nå er det tid for skanning igjen, og i den forbindelse er man jo ganske så spent, må jeg innrømme. Men stort sett vil jeg likevel si at det går bra. Jeg har jo vært igjennom en del, og det er erfaringer man tar med seg videre. Erfaringene gjør noe med deg, så jeg er nok litt annerledes enn jeg var før.

Endringer

– På hvilken måte har du endret deg?
Tja, det kan vel være flere ting. Men skulle jeg oppsummere det, vil jeg kanskje si at det handler om at jeg har bestemt meg for å leve mens jeg gjør det. Ikke sikkert alle kan forstå det som ikke har lignende opplevelser som meg, men det handler altså om å bestemme deg for å være frisk så lenge du er det. Forsøke å ikke ha unødvendige bekymringer, og ikke ta sorgene på forskudd, rett og slett. Vi mennesker har så lett for å tenke det verste i alle sammenhenger, og bekymre oss for ting som viser seg å være totalt grunnløst. Selv forsøker jeg nå å delta i livet mitt på alle områder, og har kanskje blitt mer bevisst på det faktum at jeg er i live, og på hva livet har å by på for meg. Det er klart at jeg tok på alvor at jeg ble syk, og hadde en kamp for å komme igjennom alt jeg måtte. Men samtidig gjorde det meg bevisst på at jeg har det bra når jeg HAR det, og det er en viktig lærdom tror jeg. Kanskje man blir gladere i livet, eller hvordan jeg skal få sagt det.

Sjekk deg nøye

– Hvilke råd vil du komme med til folk som lurer på om de kan være syke?
Å, det er veldig enkelt! Sjekk deg, og fjern føflekker som du eller legen synes ser litt skumle ut. I mitt tilfelle var det for eksempel ingen tegn til metastaser, eller spredninger av kreften da jeg fjernet føflekken. Likevel viste det seg altså at det hadde rukket å skje. Og jeg hadde jo i grunnen ikke noe spesielt å bekymre meg for heller: Jeg var ung, kvinne, den satt på baksiden av kneet. Men likevel: Det skulle vise seg at jeg var syk.

– Bortsett fra at du sjekket deg, hva var viktig ellers?
Det er en annen viktig side av dette som jeg gjerne vil få fram, og det er at jeg møtte et helsevesen som tok dette på alvor fra første stund. Hadde man ikke gjort det, er jeg redd jeg ikke hadde greid meg så godt som det skulle vise seg at jeg gjorde. Så er du først i en situasjon som gjør at du mener det er viktig å sjekke seg, og kanskje til og med fjerner noe, må du forsøke å tenke gjennom hva du mener bør skje av undersøkelser og slike ting, og faktisk spørre om du kan få det.

Snikende

– For det kan være livsviktig å få de riktige undersøkelsene?
Ja, nemlig! Spesielt om du har mange føflekker, for da øker risikoen for at noe kan skje med dem. Det er nemlig en risikofaktor, i tillegg til overdreven soling og slike ting. Og det behøver jo ikke være slik at de begynner å klø eller blø, som jo også skjer i noen tilfeller. De kan se ganske normale ut til å begynne med, men om du oppdager at noe skjer, er det viktig å ta dette på alvor med en gang, understreker hun. Hun viser til at dette er undersøkelser som koster lite, og som kan være bokstavelig talt livsviktige:

– Husk at dette er en snikende sykdom. Jeg merket ingen ting annet enn at jeg så at føflekken jeg hadde bak kneet plutselig begynte å vokse. Hadde jeg ikke vært på sommerferie, hadde jeg kanskje ikke oppdaget det som skjedde så raskt heller. Jeg mener, hvem er det som ser seg selv bak kneet hele tiden? Ikke jeg i alle fall. Men heldigvis gikk det bra for min del, smiler hun.

– Det er jo også et bevis på at det går bra?
Ja, som de fleste sykdommer er det viktig å oppdage det som er i ferd med å skje med deg så tidlig som mulig. For desto tidligere det skjer, jo større sjanser er det for at helsevesenet har suksess med behandlingen din. Og ett råd til slutt: Om du skulle komme i den situasjonen at man oppdager at du er blitt syk, så ikke gi opp! Jeg vet av personlig erfaring at verden kan falle litt i grus sånn med en gang. Det er naturlig. Men tenk på at det faktisk er svært mange som kommer gjennom dette på en positiv måte, og som blir helt friske etterpå, sier hun med et oppmuntrende smil.