Varmepumper, de nye virusbekjemperne?

Stadig flere investerer i varmepumper for å bedre inneklima, men også for å spare energi og penger. Forurensning er et økende problem både lokalt og globalt, og behovet for rensing av luften er økende, ikke minst for dem med astma og allergi. En varmepumpe gir deg flere fordeler da den er miljøvennlig, enkel å bruke og kan kjøle om sommeren. Det finnes fire ulike varianter på markedet basert på henholdsvis væske-til-vann, luft-til-vann, luft-til-luft og avtrekksvarmepumper. Den rimeligste formen for varmepumpe er luft-til-luft-varmepumpen. Avhengig av merke og modell koster det omkring 20-30 000 kroner for en komplett pakke med installering. Og det er en lønnsom investering. Ifølge beregninger fra Enova kan man spare 2500–6500 kroner per år i gjennomsnittlige strømutgifter.

I tillegg til å motstå vinterkulden gir varmepumpe et bedre inneklima, da innedelen fungerer som en effektiv filtrerende luftrenser. I fjor kom det et interessant tilskudd til markedet, nemlig Daikin Synergi R-32. Denne luft-til-luft-varmepumpen skiller seg ut med sin såkalte Flash Streamer-teknologi. Teknologien gjør at luften internt i varmepumpen bestråles via høyhastighetselektroner som filtrerer vekk støv, midd, matos, allergener, pollen og lukt. I tillegg har den vist seg å være effektiv i bekjempelse av virus. Tester utført i laboratorier viste at det kun tok tre timer å uskadeliggjøre H5N1 viruset (fugleinfluensaviruset) hundre prosent. Selv om resultatet ikke kan overføres til andre typer virus eller omgivelser, er det likevel et interessant funn som det nå forskes videre på.

Noen nøkkelegenskaper ved den nye varmepumpen fra Daikin er blant annet at den har høyere og ekstremt stabil varmekapasitet i kulda og er fabrikktestet ned til -25°C ute. De er dermed tilpasset nordiske forhold. Kombinert med markedets høyeste energimerking, A+++, gjør den nye varmepumpen til et interessant alternativ for de som ønsker et besparende, varmende, stillegående og miljøvennlig alternativ. Kanskje er dette også fremtidens virusbekjemper.