Skjult allergibombe: Støvsugeren gjør deg syk

En gammel støvsuger med tette filter kan være en av de største allergibombene i norske hjem. Det «usynlige» finstøvet suges først opp og blåses deretter tilbake i rommet der det kom fra. En av fire norske husholdninger bruker i dagover ti år gamle støvsugere i den daglige rengjøringen, og like mange har aldri tatt seg bryet med å skifte filter i støvsugeren.

Det viser en fersk landsdekkende undersøkelse gjennomført for hvitevareseskapet Electrolux.

–Gamle og utdaterte støvsugere med dårlig filtreringsevne kan gjøre vondt verre når støvsugeren slipper ut like mye støv som den suger inn, sier Nina Lorentzen, kategorisjef for småprodukter hos Electrolux.

Undersøkelsen avdekker at 25 prosent av den norske støvsugerparken er eldre enn ti år.

I fjor innførte EU nye regler for energimerking av støvsugere. Kravene er mange, men nødvendige for en bærekraftig fremtid. Støvsugerne blir nå målt etter kriteriene energieffektivitet, støvopptak på harde gulv og tepper, og ikke minst støvgjenutslipp.

Gammelt filter gir farlig luft

En av årsakene til at støvsugeren jobber mot sin hensikt er skitne eller tette filter. I undersøkelsen sier en av fire at de aldri har byttet filter på støvsugeren sin. Kun 40 prosent skifter filter regelmessig og 14 prosent har byttet filteret en gang.

–Filterets oppgave er å rense den innkommende luften for støvpartikler og pollen. Uten en slik rensing vil konsentrasjonen av forurensing øke inne i huset. Filteret blir etter hvert fylt med skitt og effektiviteten avtar på samme måte som kjøkkenviften over komfyren, sier Lorentzen.

I pollensesongen vi nå er inne i er det ekstra aktuelt å skifte støvsugerfilteret. Hvor ofte filteret bør byttes avhenger av hvor ofte det støvsuges og hva som støvsuges.

– Når et filter går tett vil ikke luften komme så raskt gjennom filteret og motoren får ikke luften den trenger for å avkjøles. Jo finere støv, jo raskere tettes filteret. Normalt bør filteret byttes ut en gang i året, forteller Lorentzen.

Urent mel i støvsugerposen

Å bruke støvsugeren for å fjerne finstøv som mel og aske kan føre til tett filter.

Likevel sier 44 prosent at de bruker støvsugeren til dette formålet – og de yngste synder mest. Av respondentene mellom 18 og 29 år sier over halvparten at de bruker støvsugeren til fjerning av finstøv.

Årsakene kan være mange, men ifølge Lorentzen kan en av flere grunner være at man ikke er klar over hva en støvsuger skal brukes til og hva konsekvensene kan være dersom man bruker den feil, for eksempel en ødelagt motor.

–Mange plages av allergi og andre plager som hodepine og tretthet uten å skjønne hvorfor. Et hjem fult av «usynlig» støv, skitt og pollen er ofte en medvirkende årsak. Forholdene i hjemmet kan enkelt forbedres ved bruk av energieffektive husholdningsapparater, men det forutsetter at man bruker apparatene på riktig måte, påpeker Lorentzen.

Fakta om støv/middallergi i Norge

  • Ca 14 prosent av befolkningen er rammet (Norge og Danmark)
  • Forekomsten av midd vil variere både med årstid og klima. Det er mer vanlig med middallergi i kyststrøk enn i et tørrere innenlandsstrøk.
  • Nivået av middallergen i støv vil være høyt frem til januar måned fordi døde midd og middrester fortsatt vil ha allergene- egenskaper. Husstøvmiddnivået er altså høyt i den årstiden hvor vi tilbringer mest tid innendørs.
  • Tiltak mot middallergi: Økt ventilasjon for å oppnå lav innendørs luftfuktighet om vinteren, unngå vegg-til-vegg tepper, bruk sentralstøvsuger eller moderne støvsugere med HEPA-eller mikrofilter (Kilde: Norges Astma og Allergiforbund)

Fakta om pollenallergi i Norge

  • Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5-40 år og forekomsten av pollenallergi i Norge er økende.
  • I overkant av 20 prosent av befolkningen har mer eller mindre alvorlig pollenallergi-ca 1 million nordmenn.
  • Tiltak mot pollenallergi: Medisiner (forebyggende), regelmessig renhold, unngå lufting av huset når polleutslippet er størst (fra morgenen til ettermiddagen)
  • Ikke tørk klærne utendørs midt å dagen.
  • Skyll håret og bytt klær regelmessig
  • Bytt filter i ventilasjonssystemer i bolig og bil ved behov.