Sjekk huden din og vær oppmerksom på forandringer i føflekkene dine

Sjekk huden din og vær oppmerksom på forandringer i føflekkene dine
av Jørn Wad

Norge er på verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft (1) og over 2100 nordmenn gis diagnosen hvert år (2). Sykdommen, også kjent som malignt melanom, er også en av krefttypene som øker mest her i Norge. Svært få er klar over hvor alvorlig sykdommen er og inntil nylig fantes få behandlingsalternativ for pasienter med spredning.

Samtidig er føflekkreft enkel å forebygge bare man vet hvordan og er tidlig nok ute. I de fleste tilfeller er solskader underliggende årsak. Derfor er det viktig å ta forholdsregler i sola og unngå å bli solbrent. Nordmenn er ofte spesielt utsatte for sykdommen med vår lyse hud og timer under solen på vinterfjellet og i Syden. I tillegg til varsomhet i solen, er det viktig å sjekke huden regelmessig og se etter forandringer i både eksisterende og nye føflekker.

Slik sjekker du føflekkene dine

Hold øye med føflekkene dine, og gjennomfør regelmessig sjekk etter ABCDE-regelen under. Spør partner eller en venn om hjelp til steder på kroppen som er vanskelige å studere selv, som på ryggen. Om en føflekk utviser en eller flere av karakteristikkene nedenfor så bør du få undersøkt føflekken hos lege:

A:Asymmetri
Føflekken er mistenkelig dersom den har områder med forskjellig form og altså ikke er jevnt rund eller oval.

B:Begrensning (border)
En harmløs føflekk har en tydelig og regelmessig kant. Det er mistenkelig dersom føflekken har en ujevn kant.

C:Kulør (color)
Dersom føflekken har flere fargetoner (brun, svart, grå, rød, blå), har svarte partier eller er spesielt mørk, så er dette mistenksomt.

D:Diameter
Store føflekker, over 6 mm i diameter, skal man være ekstra oppmerksom på.

E:Endring
Det er grunn til bekymring dersom føflekken vokser, eller endrer seg på annen måte slik det er beskrevet i punktene over.

Det kan være vanskelig å skille “gode” føflekker fra dem som inneholder eller som kan utvikle kreft. Når du sjekker huden din, husk derfor på at det er du som kjenner din egen hud best og at magefølelse ofte gir god indikasjon. Videre så viser det seg ofte at det er føflekkene som “skiller seg ut” som bør sjekkes for føflekkreft, noe man kaller “ugly duckling”-tegnet på engelsk.

Kontakt alltid lege dersom du er usikker på en føflekk, uansett om den kan kategoriseres under et av punktene over eller ikke. Dette gjelder også dersom en føflekk klør, blør, eller danner et sår som ikke vil gro.

Ikke bli solbrent

Det er skjønt å sitte med bar hud under sola og nyte livet, noe som bare er bra for helsa i begrensede mengder. Solvett handler derfor ikke om å unngå sola helt, men å begrense mengden UV-stråling du utsetter deg for. Spesielt viktig er det å unngå å bli solbrent. Overdreven soling fører ikke bare til rynker og pigmentflekker men i verste fall også til føflekkreft (3).

– Vi må bli flinkere både til å beskytte oss i sola og til å gå til lege hvis vi ser mistenkelige hudforandringer, sier Kari Anne Fevang, leder i Føflekkreftforeningen.

Solvettregler:

  1. Ta pause fra sola og unngå å bli solbrent. Hold deg i skyggen når sola er sterkest mellom klokken 12 og 15.
  2. Bruk klær, solhatt og solbriller. Vinterblek hud blir lett brent, sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din.
  3. Minsteanbefalingen er faktor 15 når du soler deg i Norge, men Føflekkreftforeningen anbefaler høyere faktor. Smør deg jevnt og rikelig. På http://uv.nilu.no kan du sjekke UV-varselet for Norge og mange utenlandske reisemål.
  4. Ikke bruk solarium da strålenivåene ofte ligger mange ganger over selv den sterkeste sola på et Syden-reisemål. Det er også en myte at solariumsbruk “forbereder” huden før en Syden-tur, eller at det på en eller annen måte skulle bidra til penere, jevnere eller mer varig brunfarge.

Føflekkreftforeningen

Føflekkreftforeningen er en forening for personer som har eller har hatt føflekkreft, deres pårørende og andre interesserte. Den jobber først og fremst for å støtte den enkelte pasient og pårørende gjennom informasjon, veiledning og erfaringsutveksling med andre i samme situasjon. Samtidig kjemper den for økt bevissthet om farene ved soling og forebygging av sykdommen.

– Det kan ikke sies ofte nok: Har du en føflekk som skiller seg ut fra de andre, så få den sjekket med en gang! Føflekker kan du få sjekket hos fastlegen din eller hos en hudlege, oppfordrer Fevang og minner om at jo tidligere føflekken blir oppdaget, jo større er sjansene for å bli frisk.

Likepersontjenesten

Føflekkreftforeningen utdanner såkalte “likepersoner” sammen med andre pasientforeninger i Norge. Målet med denne tjenesten er at personer som selv har vært syke, eller er pårørende, kan dele sine erfaringer med andre. Alle likepersoner kurses, sertifiseres, og er pliktig til å delta på årlige likepersonkurs for å opprettholde sin funksjon som likeperson.

Er du berørt av føflekkreft og ønsker å snakke med noen som kjenner seg igjen i din situasjon? Er du pårørende og lurer på hvordan det er å leve med diagnosen som har rammet en du har kjær? Våre likepersoner kan være til hjelp når nye og vanskelige situasjoner oppstår. Ta kontakt med oss for en prat!

Fakta:

Web: www.foflekkreft.no
E-post: post@foflekkreft.no

Vi har Likepersoner og en Likeperson-telefon: 977 35 355Åpen hver torsdag fra kl. 19:00 – 21:00.
E-post: likeperson@foflekkreft.no

Du kan også ta kontakt med sekretariatet på telefon: 908 86 009

For å få oppmerksomhet om hvordan hudkreft kan forebygges og oppdages tidlig, arrangerer hudleger og Kreftforeningen en nasjonal Hudsjekkdag i mai, i samarbeid med Føflekkreftforeningen.

Referanser

  1. https://www.kreftregisteret.no/Generelt/Fakta-om-kreft/Foflekkkreft/
  2. https://www.kreftregisteret.no/globalassets/cancer-in-norway/2016/cin-2106.pdf
  3. https://kreftforeningen.no/forebygging/sol-solarium-og-kreft/