Fant igjen selvtilliten i NORILCOs Ungdom

Fant igjen selvtilliten i NORILCOs Ungdom

Han har padlet og campet, badet og ledd. Sånn har Belal Iqbal fått selvtilliten tilbake sammen med andre unge med stomi i foreningen NORILCO.

– En dag tenkte jeg bare “nå bare melder jeg meg på”. Det eneste jeg har angra på var at jeg ikke meldte meg på før, sier Belal Iqbal.

Belal er 26 år, og har vært med i NORILCOs Ungdom, ungdomsorganisasjonen i Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft, en del år allerede. Han mener at foreningen har hatt stor betydning for at han har gått fra være redd for å snakke om stomi, til å gå i bar overkropp på stranda.

– Hvis jeg ikke hadde vært med hadde jeg vært lukka tror jeg. Det hadde i hvert fall tatt mye lengre tid å åpne seg. Det er egentlig veldig viktig at jeg kom meg inn i foreninga. Hvis ikke jeg hadde gjort det, vet jeg ikke hvor jeg hadde vært nå. Nå fungerer alt som det skal, og hvis det er noe jeg lurer på kan jeg bare spørre. Og så har jeg har fått mange gode venner, sier han.

Han mener at opplevelsene sammen med de andre, og utfordringene de har hatt sammen har vært viktige for at han i dag føler seg komfortabel i sin egen kropp.

Turte ikke å være med

Allerede på sykehuset fikk Belal besøk av en likeperson fra NORILCOs Ungdom, men han følte seg ikke klar til å bli med.

– Jeg var litt skeptisk i starten. Jeg var usikker på hvordan de skulle ta imot meg, og var ikke klar til å møte andre i samme situasjon, sier han.

Det var ikke bare fordi Belal var ukomfortabel med stomien at han ikke ble med. Fordi han er muslim og ikke drakk var han usikker på hvordan han ville bli møtt.

– Jeg er også fra en annen kultur, og redd for hvordan det skulle være. Så det tok nesten to år før jeg meldte meg inn. Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente, og jeg visste ikke hvordan folk var. Før var jeg en mer lukka person, som holdt mye mer for meg selv. Jeg tenkte at det kom til å være alkohol i bildet, og var redd for at jeg skulle føle meg utafor. Men sånn er det jo ikke. Selv om man ikke drikker blir man tatt godt imot, forteller han.

Inkludert fra første dag

I perioden etter han fikk stomi var Belal usikker på kroppen sin, og var redd for at andre skulle se stomien hans. Han kjente et stadig større behov for å komme i kontakt med andre med stomi.

– Jeg tenkte at “nå må jeg snakke litt med noen andre som er i denne situasjonen”. Jeg visste ingenting. Jeg følte at det bare var jeg som hadde stomi, sier han.
Heldigvis var redselen om å ikke passe inn ubegrunnet.
Jeg ble veldig godt tatt imot, og alt ble lagt til rette. Folk har bare vært snille og hyggelige. Etter jeg ble med har jeg gjort ting jeg aldri hele mitt liv hadde tenkt på å gjøre, som hundekjøring, ri på hest og kjøre bob. Det er veldig kult, og veldig interessant, fordi det er ting man ikke gjør til vanlig, sier Belal.

Mestring i praksis

I NORILCOs Ungdom utfordrer man seg selv sammen, heller enn å prate om å gjøre det på egenhånd på et kurs eller seminar. Derfor ble Belal raskt utfordret til å gjøre mye han ikke visste at han kunne, og til å møte frykten for å vise fram kroppen sin. Når han så hvor lett det var for noen av de andre, ble det enklere for ham og.

– Jeg badet ikke ute på flere år, men etter jeg møtte folk som bare tar av seg og hopper uti badebasseng ble jeg mer sikker på meg selv. Nå bader jeg på ferie. Før turte jeg ikke. Det var viktig å møte de folka, for da ser man at det ikke er så farlig at folk ser på. Det er viktig at folk tør, sier han.

Nå er det Belal selv som er han som viser nye medlemmer at det ikke er skummelt å være på stranda. Han er ikke lenger redd for at andre skal reagere negativt på kroppen hans. Derfor slipper han å begrense seg selv.

– Ja, det går fint. Selv om man får et blikk eller noe, men det takler jeg. Jeg har lært det, så jeg bare smiler. Mange er jo bare nysgjerrige. Egentlig kunne man jo bare spurt om det var noe de lurte på, sier han.

En metode som fungerer

Belal har med andre ord beveget seg langt fra utgangspunktet. Å vise mestring i praksis fremfor å ha møter og foredrag, er en metode NORILCOs ungdom har brukt i mange år. Metoden har vist seg å være effektiv.

– Det vi gjør på leir, hvis man tar det ned til kjernen er jo at vi viser at det ikke er et problem å leve med stomi, og man kan gjøre det man vil, men vi sier jo også det at det bare er å spørre hvis det er behov. Vi kunne kanskje blitt litt bedre til å sette av mer tid til å ha mer formelle samtaler, men det er jo ikke det vi naturlig gjør, sier Thomas Rikardsen, leder i NORILCOs Ungdom.

Aktivitetene som velges er ofte spennende eller underholdende, men de er ofte også utfordrende både psykisk og fysisk. Som på vinterleieren i år, hvor de var på badeland sammen.

– Når vi er flere som går sammen også noen som har vært med før, og har fått bedre sjøltillit, er det veldig mye enklere å ta det steget. De ser at det er mer normalt. Det går an å gå i badeland og vise fram kroppen sin selv om man har en pose på magen, eller noen arr på magen, sier han.

For Belal var det viktigste likevel ikke bare hva man gjorde sammen, men samholdet i gruppa.

– Det er vellykket fordi fellesskapet løfter opp hverandre, og at vi stiller opp for hverandre og lager arrangementer og folk kommer. Vi svarer på spørsmål på Facebook. Det er fellesskapet som fungerer. Jeg føler at NORILCO har blitt som en familie. De er folka man vil ha resten av livet, fordi man deler de samme tinga, sier han.

Belal er selv likeperson som går på sykehusbesøk og anbefaler alle de tar det skrittet han tok, og melde seg inn, selv om terskelen kan være høy for noen, både i NORILCOs Ungdom og i NORILCO generelt.

– Jeg tenker at det sikkert er flere som ikke tør å komme fordi de er redde for at de ikke vil passe inn fordi de er annerledes. Men man trenger ikke være redd for det. Alle blir tatt imot som den man er. Jeg var usikker, men det har vært fantastisk.