Atopisk eksem

Atopisk eksem

Vinteren kommer, på tide å smøre seg med fuktighetskrem

Atopisk eksem utløses av tørr hud, og er gjerne verst om vinteren ettersom kulde og tørr luft tørker ut huden. Det er derfor viktig å være ekstra påpasselig med holde huden fuktig når det blir kjølig.

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem oppstår på grunn av en kronisk betennelse i huden. Det er vanligst hos barn ettersom de aller fleste voksne vokser det av seg i løpet av ungdomstiden. 80% opplever at symptomene mildnes betraktelig allerede før skolealder, og for 70% forsvinner alle symptomer innen man er voksen. Forekomsten av atopisk eksem blant voksne er på kun to til tre prosent, men det skjer også at voksne opplever at symptomer returnerer, ofte i form av håndeksem. Videre vil de som vokste opp med atopisk eksem ha tørr atopisk hudtype, uansett om de vokste av seg symptomene eller ei.

Atopisk eksem kalles også barneeksem fordi det er mest vanlig hos barn og kan dukke opp allerede i spedbarnsalder. Utbrudd av eksem vil oppstå på ulike steder på kroppen avhengig av alder. Mindre barn får ofte væskende sår i ansikt og hodebunn, men utslett i bleieregionen og lysk forekommer også. Hos eldre barn dukker eksem ofte opp i og rundt hudfolder som knehaser, håndledd og albuer, samt rundt munnen og under øreflipper. For voksne er eksem mer vanlig å finne på hendene, overkroppen, rundt ledd og i ansiktet, og fremstår som tørr hud som skjeller av. Eksemet kan tidvis bli “hissig” og få gule skorper, blant annet når det stadig blir forstyrret og bakterier kommer seg inn i utslettet.

Hvordan beskytte huden om vinteren

Tørr hud utløser utbrudd, og det er derfor naturligvis viktig å holde huden fuktig. Bruk fuktighetskrem hyppig. Helst uten parfyme og med mye fett. I noen tilfeller kan huden være så tørr at det er behov for egne salver.

Når du skal ut i kulden, smør inn huden minst 30 min før du går ut slik at kremen eller salven rekker å trekke inn før huden utsettes for den kalde, tørre vinterluften. Vær særlig påpasselig med å smøre inn utsatte områder. Påfør fuktighetskrem jevnlig og alltid etter dusj, og vær forsiktig med såpe som kan tørke ut huden. Ifølge NHI er såpe med pH under 5,5 best.

Når utbrudd oppstår, behandles dette med kortison. Da er det viktig med tilstrekkelig preparater og korrekt tidsintervall. Dette forhindrer både bivirkninger og nye utbrudd. Kortisonpreparat, som er reseptbelagt, smøres i tynne lag og erstattes av fuktighetskrem etter 10 minutter. Det finnes fire styrkegrader: svake, middels sterke, sterke og ekstra sterk. Disse inneholder ulike virkestoffer etter behov. Det finnes også kortisonholdige kremer som også inneholder antiseptisk stoff for å hindre bakterieformering.

Dersom man er plaget av kløe, finnes det kremer for dette også. Det er viktig å stå imot fristelsen og ikke klø, slik at utslettet ikke blir irritert og forverret.

Forebygg utbrudd inne i varmen så vel som ute i kulden

Når man er ute, burde man beskytte seg selv mot elementene, samt unngå overoppheting ettersom svette vil utløse kløe og irritasjon. Når man er inne, burde man sørge for et behagelig og allergivennlig inneklima. Dette betyr at man ikke burde ha det varmere enn 22 grader, og holde det rent slik at man unngår støvoppsamling som kan irritere hud. Unngå for varmt vann ved dusj eller bad.

Når vinteren omsider er over, husk at sol er bra for eksemplaget hud – bare ikke bli solbrent.