5 råd til deg med muskel- og skjelettplager

5 råd til deg med muskel- og skjelettplager

Alle som har smerter i muskler eller skjelett bør oppsøke lege. Mange vet ikke at de har en revmatisk diagnose. Mørketallene for udiagnostiserte er store.

  1. Oppsøk lege så tidlig som mulig. Be om henvisning til spesialist dersom fastlegen og du ikke finner ut av problemet. Det finnes over 200 revmatiske diagnoser og mange ulike former for behandling, både medikamentell og ikke-medikamentell. Følg opp med fastlege eller spesialist dersom effekten av planlagt behandling uteblir.
  2. Riktig kosthold har stor effekt for mange. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, alkohol, salt og sukker.
  3. Meld deg inn i Norsk Revmatikerforbund (NRF). Her lærer du mer om hvordan du kan leve godt med sykdommen og om dine rettigheter. Du møter mange i samme situasjon og får tilgang til relevante medlemsfordeler. Du får hjelp til å bli en god helseminister i eget liv!
  4. Trening/mosjon/bevegelse er den viktigste ikke-medikamentelle aktiviteten du selv kan gjøre. Be gjerne fysioterapeuten om å sette opp program for øvelser, eller følg NRF sitt treningstilbud «Kom i form med NRF». Riktig trening kan ha stor helseeffekt og redusere behovet for medikamentell behandling.
  5. Snakk med likepersonene i NRF og få råd om sykdommen. Ring NRFs hjelpetelefon på 815 33 015 og snakk med noen som har lang erfaring med å leve med en revmatisk diagnose.

Faktaboks NRF:

Norsk Revmatikerforbund (NRF) har 34.000 medlemmer, 220 lokallag og mange diagnosegrupper. NRF tilbyr medlemmene fellesskap, møteplasser, kurstilbud, økonomiske rabattavtaler, informasjon og nyheter om forskning og behandling. NRF har en egen barne- og ungdomsgruppe, BURG.